Amb un parell de bastons i la tècnica adequada pots arribar a cremar fins a 600 calories en una hora, a més de treballar braços, pectorals i cames al mateix temps
La primavera i l’estiu són les èpoques ideals de l’any per realitzar esports a l’aire lliure, com el ciclisme per la muntanya, patinar pel passeig marítim, sortir a córrer pel matí … però bé és cert que aquest tipus d’esports necessiten una preparació prèvia i en alguns casos un material específic que no tothom es pot permetre. Una altra opció, molt més assequible, saludable i fàcilment adaptable a qualsevol nivell, és la que venim a explicar-vos en el post d’avui: la marxa nòrdica, coneguda també com “Nordic Walking”.
El “Nordic Walking” és una activitat física d’origen finlandès i que pot ajudar a cremar fins a 600 calories en una hora. Es va popularitzar en els anys 80, però els seus inicis es remunten a la dècada dels 30. Tot va començar com una adaptació que van fer els atletes d’esquí de fons durant els mesos càlids quan no tenien prou neu per entrenar, creant un moviment similar amb el cos mentre caminaven amb l’ajuda dels bastons.
La gran diferència respecte a altres esports similars (i que també utilitzen bastons), com el senderisme o el trekking, és el braceig i la força que s’aplica a cada un dels bastons. Si la tècnica es realitza de manera correcta, intervenen els pectorals, el dorsal ample, els tríceps, els bíceps, les espatlles i músculs del coll i del tronc. A diferència d’una caminada normal, que mobilitza el 30% dels músculs, o córrer on intervenen el 60%, en el cas del “Nordic Walking” es treballa fins al 90% de la musculatura del cos.
Beneficis del “Nordic Walking”
Per si fos poc l’alt consum calòric d’aquest esport o la gran implicació muscular que aporta, et detallem a continuació la resta de beneficis associats:
- Activació del tronc superior.
- Augment del consum d’oxigen de més de 23%.
- Augment de més d’un 15% de la freqüència cardíaca respecte a caminar.
- Disminució de la sobrecàrrega de les articulacions (cames i esquena).
- Desenvolupament de la coordinació.
- Millora de la postura corporal.
- Relaxació de la tensió de clatell i cervicals.
- Millora del metabolisme de la columna vertebral.
- Reducció de problemes d’esquena.
- Pràctica d’esport a l’aire lliure
Com començar a practicar “Nordic Walking”
Primer de tot és imprescindible comptar amb un parell de bastons especials per practicar la marxa nòrdica. Les característiques necessàries és que es puguin adaptar a l’alçada de l’usuari (el colze hauria de formar un angle de 90º amb el bastó agafat amb la mà i recolzat a terra), que estigui fabricat d’un material lleuger i que compti amb dragoneres a la empunyadura per subjectar el bastó al canell. La resta de material, seria aconsellable comptar amb un calçat esportiu i roba còmoda i lleugera per a l’ocasió.
Un cop ja tinguis tot el material necessari, ja estaràs preparat per donar el següent pas. Atès que la tècnica a l’hora de caminar és el factor que diferencia aquest esport d’una caminada convencional, és aconsellable realitzar un taller d’iniciació d’aproximadament 30 minuts en el qual s’explica com utilitzar els bastons adequadament per caminar, quin moviment s’ha de realitzar amb els braços, etc.
La següent pas ja serà iniciar la ruta, posar a prova tot el que han après i gaudir de l’experiència!
On practicar “Nordic Walking”
A partir d’aquesta setmana iniciem sessions setmanals en grup a dos dels nostres Clubs DiR:
- DiR Av. Madrid: tots els dilluns de 12:15-13:45
- DiR Maragall: tots els dijous de 12:15-13:45
No t’ho pensis més i vine a provar aquest esport que, a més de ser saludable, et permetrà conèixer a altres persones, entrenar en grup i compartir les teves experiències.
Què en penses?