La manca de proteïnes en les persones esportistes comporta lesions musculars i una pèrdua de rendiment
Les necessitats nutricionals dels esportistes són clarament molt superiors a les de les persones sedentàries. El desgast físic que pateixen durant l’activitat física, així com les exigències nutricionals necessàries per als processos de recuperació obliguen a qualsevol esportista a tenir una mínima cura de la seva dieta.
Són molts els nutrients presents en els aliments i cadascú desenvolupa les seves funcions en l’organisme, però preferim centrar-nos en la importància de la proteïna després de l’activitat física.
La proteïna en el metabolisme
És molt comú vincular la proteïna amb la massa muscular i és cert que estan relacionades però hi ha molt més darrere. La proteïna està constituïda (estructuralment parlant) per cadenes d’aminoàcids, pel que tots aquells metabòlits en l’organisme que tinguin estructures similars seran “proteïnes” igual que ho són les fibres musculars. Per això la proteïna no participarà exclusivament en la recuperació muscular sinó que tindrà un important paper en altres processos com ara:
– El transport d’oxigen (mitjançant la “hemoglobina”)
– La salut de les articulacions, tendons i pell
– El reforç del sistema immunitari, entre molts altres.
El aportació proteica a la dieta constitueix no només una manera d’assegurar la recuperació després de l’exercici (com veurem a continuació), sinó que també té altres funcions gens menyspreables en l’organisme.
Proteïna i recuperació
La proteïna és un dels nutrients més apreciats en el món esportiu. La seva importància en els processos de regeneració muscular és tal que qualsevol esportista hauria d’assegurar una aportació proteica correcte. Segons la font consultada podem trobar que les necessitats proteiques variïn entre 0.8 g proteïna / kg de pes al dia i 2 g de proteïna / kg de pes al dia, òbviament la intensitat de l’activitat física ens acostarà més a un o altre valor. No obstant això, existeixen estudis que certifiquen que no per ingerir més proteïna s’assimila més quantitat, de manera que convé regular aquesta ingesta per adaptar-nos el millor possible a casa persona. Cal tenir en compte que l’excés de proteïna s’eliminarà via urinària (principalment, o també via fecal), de manera que una correcta ingesta de líquids (aigua) serà necessària per evitar una sobrecàrrega del nostre fetge.
Suplementació
Els suplements proteics (que els podem trobar tant en pols com en forma de begudes o barretes) són molt ben rebuts a tots els esports que necessiten una massa muscular tonificada i fort, mentre que en sectors com els esports de resistència encara no estan massa familiaritzats amb la seva importància en la dieta, ja que sovint se sol relacionar els suplements proteics amb el físic-culturisme de forma totalment errònia.
Si estàs pensant en provar algun d’aquests suplements proteics, t’aconsellem els diferents productes que ofereix Nutrisport, com ara My Protein, Whey Gold Protein, Iso Whey Zero Zero o Mega Protein Whey + 5, que constitueixen una excel·lent font de proteïnes per contribuir l’adequat desenvolupament i recuperació muscular.
Què en penses?