Tenim la sort de poder gaudir d’aquesta fruita en totes les estacions. Originària dels països més exòtics, la pinya, amb un sabor i aroma molt especials, conté la majoria de les vitamines que existeixen i, a més, setze minerals i oligoelements diferents, fet que la converteix en una de les fruites més completes i atractives del mercat.
La pinya està formada principalment per aigua (85%), però la seva composició també inclou hidrats de carboni (13,5%) i fibra (1,5%). Es tracta d’una fruita molt lleugera, que es digereix amb molta facilitat, característica que fa que la considerem una font d’energia ràpida i saludable.
Per norma general, a l’hora de comprar-ne sempre s’ha d’optar per les pinyes madures, amb un color lleugerament ataronjat i amb les fulles ben verdes. És recomanable conservar-les en un lloc fresc, però no a la nevera, perquè es malmeten.
Un gran remei natural
D’entre totes les vitamines que conté cal destacar la presència de vitamina C, que acompleix funcions molt importants en l’organisme. Aquesta vitamina reforça el sistema immunològic i l’ajuda a combatre les infeccions, especialment en els mesos més freds.
La vitamina C també afavoreix l’absorció del ferro dels aliments i participa en la formació de glòbuls vermells, molt útils en els casos d’anèmia. També forma col·lagen, una proteïna fibrosa present al teixit ossi i de la pell.
La seva acció antioxidant, a més a més, protegeix l’organisme contra els radicals lliures responsables de l’envelliment i de certes malalties.
Però aquí no acaba tot. La pinya és una fruita que resulta adient per a qualsevol dieta d’aprimament i de depuració, ja que aporta molt poques calories i ajuda a combatre la retenció de líquids i la formació d’edemes. El seu alt contingut en aigua també té uns grans beneficis sobre el funcionament dels ronyons, especialment en persones propenses a fer càlculs renals.
La pinya és un aliment clau en els tractaments contra la cel·lulitis, ja que és capaç de trencar les proteïnes, separar el teixit cel·lulític i afavorir d’aquesta manera la desinfiltració i l’eliminació dels greixos.
Bromelina, un enzim molt particular
La pinya té un alt contingut en bromelina, un enzim que escindeix les proteïnes i les transforma en aminoàcids. Aquest és un dels millors elements naturals per mantenir la salut de l’organisme i el gran punt fort d’aquesta fruita. La bromelina millora el procés digestiu en general i l’assimilació i l’aprofitament de proteïnes en particular.
Però la bromelina no només és ideal per mantenir l’equilibri proteic de l’organisme, sinó que, a més, aquest enzim inhibeix la coa–gulació de la sang, la fluïdifica i, per tant, millora la circulació, disminueix la pressió arterial i ajuda a eliminar els residus presents a la paret interna dels vasos sanguinis. Aquestes característiques fan que la pinya sigui un aliment molt i molt important per evitar problemas circulatoris tan greus com freqüents com són els atacs de cor o les trombosis.
A més, té un efecte antiinflamatori, relaxa els músculs, inhibeix els espasmes musculars locals i ajuda a superar els dolors.
Què en penses?