7 milions de persones pateixen artrosi amb dolor i incapacitat funcional, alguns d’ells la pateixen per una pràctica esportiva inadequada. Si ens referim a persones que radiològicament té una artrosi però que no ho sap, la incidència podria arribar a 20 milions de persones. A Espanya el 30% de la població té artrosi, però molts no ho saben encara.
L’artrosi pot aparèixer en edats més primerenques a causa de la pràctica intensa d’esport (futbol, rugbi, esports de raqueta, esports de pista i de camp, etc…) i en determinades condicions (especialment amb un nivell alt d’exercici). El sobreesforç articular i les lesions són els principals detonants de l’artrosi, freqüentment de maluc i genoll.
Per al Dr. Josep Vergés, president de la Fundació Internacional de Pacients amb Artrosi (OAFI) l’artrosi és una malaltia greu a la qual no es presta l’atenció necessària, i sobre la qual planegen mites i falsedats vàries.
Es tracta d’una malaltia amb molts falsos mites. Com el que és una malaltia de persones grans, quan hi ha molts joves amb artrosi. Un altre dels mites és que no hi ha res a fer, ja que forma part de l’envelliment. És totalment fals, es poden fer moltes coses i no tota la gent gran pateix artrosi, un 20% de les persones majors de 100 anys no té artrosi.
Un altre dels falsos mites és que amb l’artrosi no es pot fer exercici, però no és cert. Les persones que pateixen artrosi han de realitzar activitat física. Hi ha molts mites falsos que cal desterrar.
És molt important la prevenció, i aquí cal començar des de nens. Cal analitzar l’estructura anatòmica dels nens per veure quina activitat física és aconsellable a cadascun i com no. Després, de cara a retardar la seva possible aparició, és important no tenir sobrepès i fer una activitat física adequada, això és fonamental. geneva escort girls promogirl.ch
Factors de risc d’artrosi causa de la pràctica esportiva
- Alt nivell (competició)
- Deformitat articular
- Meniscectomia
- Història de ruptura del lligament creuat anterior
- Mantenir la pràctica malgrat una història de lesió
- Edat en què va succeir el trauma preexistent
- Començar relativament tard (edat <40-50 anys) la pràctica d’un esport de risc
Segons un estudi publicat el 2011 per la revista oficial de l’American College of Rheumatology, Arthritis and Rheumatism, els esportistes professionals tenen el risc de desenvolupar artrosi en edats primerenques:
- 31% aixecadors de peses
- 29% dels futbolistes d’elit
- 14% dels corredors
- 3% dels futbolistes aficionats
Això es deu a l’ús excessiu de les articulacions que estan més exposades a les lesions.
Un estudi més recent realitzat amb futbolistes professionals retirats “Prevalence of knee pain, radiographic osteoarthritis and arthroplasty in retired professional footballers compared with men in the general population: across-sectional study” publicat a British Journal of Sports Medicine, November 3, 2017, conclou que els futbolistes professionals retirats dupliquen el risc de patir artrosi respecte a la població general.
L’estudi compara més de 1.000 ex-futbolistes amb 4.000 homes del mateix rang d’edat.
Els futbolistes retirats presenten el doble de mal de genoll, major prevalença d’artrosi radiològica i el triple de necessitat de pròtesi de genoll. A més, els jugadors professionals de futbol tenen una taxa de lesions alta, en un 17% està involucrada genoll.
Per això, cal gestionar millor els factors de risc mitjançant formació, tractament precoç i rehabilitació apropiada per reduir el risc d’artrosi.
El programa OAFI SPORT, de la Fundació OAFI t’ajuda a fer exercici correctament mitjançant l’anàlisi de la teva condició genètica, historial clínic i morfotipus per millorar el teu rendiment i salut.
Si vols fer esport tota la vida, adolescent, adult, sènior i de gran, però evitar lesions innecessàries, et convidem a posar-te en contacte amb la Fundació OAFI escrivint un correu electrònic a: [email protected]
Què en penses?