Descobreix la manera més eficaç per aconseguir tot el que et proposis durant l’any i evita aquelles pràctiques que no t’ajuden
Comencem un nou any, celebrant el cap d’any sense estar-se de res, compartint moments familiars, obrint algun que altre regal i, com no, pensant en els nous propòsits que complirem aquest 2020.
Segons expliquen diferents estudis (sí, hi ha estudis per a tot), aproximadament un 60% de la població es planteja nous propòsits a superar, però només un 8% són capaços d’aconseguir-los. Entre aquests propòsits, el que més triomfa és “començar una dieta o menjar de manera més saludable“, escollit pel 71% de les persones. Molt de prop el segueix el propòsit de “fer més exercici” (65%) i el podi el completa “perdre pes” (54%). La llista dels 10 propòsits més recurrents el tanca “passar més temps amb la família i amics” (13%).
Però realment, per què (gairebé) sempre abandonem els nostres propòsits? Segons la Doctora Shainna Ali, autora del llibre “A Modern mentality”, el fracàs a l’hora de complir aquests objectius es deu principalment a 4 raons:
- No has definit correctament els teus propòsits
- La pressió per complir aquests canvis et provoca angoixa
- No notar canvis a curt termini produeix desànim
- Realment no vols canviar la teva situació actual
D’altra banda, el Doctor Joseph Luciani, famós pels seus llibres d’autoajuda disponibles a llibreries de tot el món, assegura que “mentre no canviïs la teva manera de pensar, les teves expectatives pel que fa a objectius saludables no es compliran” i afegeix que “ni apuntar-se a gimnàs o començar una dieta et canviaran, és la teva ment la que ha de canviar”.
Llavors, què és el que no hem de fer?
Bàsicament és fer el mateix de cada any, plantejar-te un objectiu que no s’adapta a la realitat, ja sigui perquè realment no és el que vols assolir o perquè encara no estàs preparat per a això. Evita centrar-te en com augmentar els teus bíceps o com baixar panxa i busca la solució en la teva ment.
Llançar el típic propòsit a l’aire tan sols vol dir dues coses, 1) que no li estàs donant importància a aconseguir aquest canvi en la teva vida i, 2) que probablement abans del 15 de gener ja formaràs part del 90% que no són capaços d’aconseguir-ho .
Així doncs, la clau per aconseguir qualsevol meta és tenir paciència, ser insistent i mantenir una disciplina, tres característiques que, igual que els teus músculs, s’han d’entrenar poc a poc per adquirir-les.
4 consells per aconseguir els teus propòsits aquest any
Abans de pensar en reduir el teu perímetre abdominal, eixamplar la teva esquena o deixar de fumar, hauries d’entrenar la teva ment amb aquests consells que proposem:
- Marca’t objectius a curt termini: ves setmana a setmana i pas a pas. Evita pensar en “deixaré de fumar aquest any” i pensa en “aquesta setmana reduiré un 25% el meu consum”. De la mateixa manera, a l’hora de perdre pes o de començar a menjar de manera saludable, no ho facis de manera dràstica i comença el camí a poc a poc.
- Confia en tu mateix/a: reconeix els teus èxits, encara que en un primer moment siguin inapreciables, l’important és que estàs seguint el pla que t’has marcat, això de per si ja es pot considerar un èxit. Si et marques objectius assumibles, en comptes de proposar-te menjar verdura cada nit, la teva confiança seguirà creixent més ràpidament.
- Proposa reptes que puguis assumir: pots introduir al teu dia a dia petites proves que hagis de superar, per exemple eliminar el cigar de després de dinar; prendre el cafè sense sucre; pujar per les escales al menys un cop a el dia o anar a comprar al súper amb els teus propis tuppers i bosses. Aquesta és una altra tècnica per seguir millorant la teva disciplina a l’hora d’aconseguir el teu propòsit.
- Sigues positiu/va en tot moment: recorda la famosa frase “com més dura sigui la batalla, més dolça serà la victòria”. Ningú va dir que sigui fàcil assolir un propòsit, però per pertànyer al selecte grup del 8% que aconsegueixen les seves metes, el més important és evitar caure en la negativitat. L’avantsala de la negativitat és el lament o la queixa, així que a partir d’ara no construeixis les teves frases o pensaments com una queixa, transforma-les en intencions.
Què en penses?