Si realment vols millorar la teva salut aquest any, comença avui mateix a incorporar el primer propòsit saludable que recomanen les nostres nutricionistes
Per començar l’any hem preparat aquest calendari de propòsits saludables amb la col·laboració de les nutricionistes dels diferents Clubs DiR. Et retem a incorporar tots aquests consells mes a mes perquè puguis adquirir uns hàbits saludables al llarg de tot l’any.
-
Gener: desfer-se dels productes ultra-processats del rebost
La Claudia Turc, cap del servei de Nutrició dels Clubs DiR ens recomana “començar pel més important”: no aconseguiràs cap canvi apreciable si segueixes consumint productes preparats de manera industrial que contenen grans quantitats de sucre, sals, additius, greixos poc saludables o farines refinades. Aquests productes aporten calories buides i són perjudicials per la nostra salut.
Així que el primer que has de fer només començar l’any ha de ser eliminar del teu rebost els donuts, bollicaos, yatekomo’s, begudes ensucrades i tota la resta de productes que no aporten res de bo.
-
Febrer: llegiu les etiquetes dels aliments
Sandra B., nutricionista de Diagonal DiR et recomana “aprendre a distingir productes més o menys saludables gràcies a les dades que aporta la seva informació nutricional”. Per aquest motiu és important aprendre a desxifrar tota aquesta informació, tenint en compte la llista d’ingredients (ordenats de major a menor quantitat en el producte) i la informació nutricional (que inclou les calories, els greixos, proteïnes, sals o hidrats de carboni i sucres).
També és important no deixar-se ensarronar per aquelles etiquetes tipus “sense sucres afegits” o “integral”, perquè no sempre converteix aquest aliment en un producte saludable, per aquest motiu és recomanable entendre les etiquetes dels aliments.
-
Març: canvia l’ascensor per les escales
Andrea O., nutricionista de Tuset DiR i Up&Down, recomana “abandonar l’ascensor i pujar i baixar per les escales”. Si aconsegueixes instaurar aquesta pràctica diària, aconseguiràs activar la musculatura de les cames i els glutis, t’ajudarà a eliminar greixos i millorar la teva salut cardiorespiratòria. Pots optar per pujar el més ràpid possible, de dos en dos, fer elevacions de genolls… però se aconsegueixes sempre pujar i baixar per les escales notaràs com el teu cos ho agraeix!
-
Abril: pren el sol 10 minuts al dia
La Maria A., nutricionista de DiR Hispà i Campus, aprofitant que a l’abril comença el bon temps, recomana “prendre el sol 10 minuts al dia”. Entre els mesos d’abril i juliol és suficient prendre el sol durant 10 minuts al dia per obtenir la dosi perfecta de Vitamina D que necessita el nostre cos, una substancia molt important que ajuda a absorbir el calci, un dels principals elements que constitueixen els nostres ossos. La deficiència d’aquesta vitamina pot comportar l’aparició de malalties com l’osteoporosi o el raquitisme.
-
Maig: afegeix verdures als teus àpats
Marta P., nutricionista de Diagonal DiR i Seven, recomana “incorporar vegetals i/o hortalisses tant al dinar com en el sopar” per tots els nutrients que aporta al teu cos, perquè t’ajuden a controlar el pes (no oblidis que al maig molts iniciem la famosa “operació bikini”) i el colesterol, entre altres beneficis.
Pots incloure verdures a molts plats, com per exemple salses, truites, pizzes, hamburgueses vegetals, lasanya, pures, batuts amb vegetals i fruites… les possibilitats són moltes!
-
Juny: canvia els dolços per la fruita
No hi ha res més refrescant a l’estiu que la fruita de temporada, això és el que ens recomana la Claudia P., nutricionista de DiR Av. Madrid i Campus.: “substituir els dolços per la fruita”. Per a aquelles persones amants dels dolços, pot resultar complicat prescindir de les galetes, pastissets o postres industrials, però el juny és millor moment de l’any per substituir aquests productes per altres de ben naturals com les maduixes, préssecs, cireres, albercocs, peres, pomes, papaia…
-
Juliol: inclou fruits secs i llavors en el teu dia a dia
Laura R., nutricionista de DiR Gràcia i Castillejos, recomana incloure “fruits secs i llavors en el teu dia a dia” ja que normalment oblidem que són una font excel·lent de nutrients que necessita el nostre cos: aporten minerals, són rics en vitamina B, en greixos saludables, contenen proteïna vegetals i fibra. Amb un grapat al dia és suficient, ja que tenen un alt contingut calòric.
-
Agost: tria aigua per hidratar-te abans que els refrescos
En un mes tant calorós com l’agost, la Yolanda, nutricionista de DiR Maragall, recomana “hidratar-se amb aigua sempre abans que els refrescos i evitar les begudes alcohòliques”. Si tens set, no és gaire recomanable treure-la amb refrescs ensucrats i molt menys amb una cervesa o qualsevol altre beguda alcohòlica, ja que tots sabem que generen deshidratació. A més, tot el sucre que contenen aquestes begudes ajuden a augmentar el risc d’obesitat degut a la gran quantitat de calories que aporten.
-
Setembre: planifica la teva alimentació
Roser C., nutricionista de Diagonal DiR i Claret, ens recomana “planificar l’alimentació” just després de les vacances d’estiu. El setembre és un moment clau per sol·licitar un assessorament nutricional amb una de les nostres expertes en nutrició, que t’ensenyarà a menjar de manera saludable, conèixer alternatives per compensar qualsevol excés i, el més important, planificar i organitzar un pla nutricional a mida sense la necessitat de recórrer a dietes restrictives.
-
Octubre: consumeix més aliments de temporada
“Consumir aliments de temporada ens aporta una multitud de beneficis i avantatges”, assegura la Clara C., nutricionista de DiR Tres Torres i Castillejos. Els productes de temporada acostumen a tenir un preu més econòmic, són més frescos perquè es recol·lecten en el seu punt de maduració i mantenen així els seus nutrients, ajudem a mantenir l’agricultura local i tradicional… Alguns productes que no poden faltar durant la tardor al teu rebost són les figues, les taronges, la magrana, espinacs, bledes, bròquil, els bolets o la carbassa.
-
Novembre: menjar més proteïna vegetal i menys animal
L’Andrea M., nutricionista de DiR Eixample i Tarragona, recomana “incloure més proteïna vegetal en comptes de animal”, que és el que la majoria de persones acostumem a consumir. Els aliments vegetals rics en proteïnes, com per exemple les llegums (cigrons, llenties, soja o mongetes), fruits secs, cereals o llavors, no contenen colesterol, aporten un alt contingut de fibra, són més fàcils de digerir, ideals per a dietes baixes en calories i més econòmics que els aliments d’origen animal, a part d’altres factors relacionats el medi ambient.
-
Desembre: aprendre noves receptes ràpides, fàcils i saludables
Per acabar l’any, res millor que “aprendre noves receptes ràpides, fàcils de preparar i saludables” ens comenta la Emma C., nutricionista de DiR Claris i Gràcia. Les nostres nutricionistes són especialistes en aquest tipus de recomanacions com pots comprovar al nostre blog, on trobaràs diferents receptes saludables que t’ajudaran en el teu dia a dia.
Si aconsegueixes seguir aquest calendari mes a mes, t’assegurem que a finals d’anys et sentiràs molt millor amb tu mateix/a. L’alimentació i els hàbits saludables són la principal eina per combatre i evitar les principals malalties no transmissibles actuals, com l’obesitat, els problemes cardiovasculars, el càncer o la diabetis.
Et recomanem posar-te en les mans d’un bon professional per aprendre tot els que necessites per seguir una vida plena i saludable.
Què en penses?