El High Intensity Interval Training (HIIT) és un tipus d’entrenament cardiovascular d’alta intensitat. Sol durar entre 5 i 45 minuts, però és esgotador. A principis dels anys 90 es van dur a terme els primers estudis per valorar els efectes del HIIT en els nostres cossos, i van demostrar que es crema el triple de greix corporal que amb altres pràctiques cardiovasculars com el running o la natació, inclús durant les hores següents de practicar-lo. A més, enforteix els músculs de manera molt més ràpida.
Com podem veure, el HIIT és cridaner pel poc temps que requereix practicar-lo i pel munt de beneficis que comporta. Tot i això, també té contraindicacions que cal que tinguem en compte.
Contraindicacions del HIIT
Tot i que aquest tipus d’entrenament és molt efectiu per a millorar la resistència, guanyar múscul, cremar greixos i estimular el metabolisme, la pràctica no és apte per a tothom. De fet, per a algunes persones pot resultar fins i tot perillós practicar-lo.
Dieta hipocalòrica
Aquests tipus de dietes regulen i limiten les calories que es consumeixen. Tot i que ho fan de manera segura per evitar que afecti la salut del nostre organisme, com que els menús estan compostos per aliments baixos en calories, no s’aconsella combinar-ho amb el HIIT. De fet, pot arribar a ser nociu per la salut, ja que es cremen moltes més calories de les que s’ingereixen, per la qual cosa faltaria molt glucogen al cos, i podem patir marejos, inclús perdre el coneixement.
Problema articular o muscular
Quan practiquem HIIT, les articulacions i els tendons se sotmeten a una gran càrrega de treball. Per això aquesta pràctica no s’aconsella a persones que pateixen problemes i lesions com l’artritis, bursitis o dolor muscular. Per a qualsevol persona amb problemes articulars o musculars, fer HIIT pot resultar perillós, ja que el risc de patir lesions o de fer-les més greus és molt gran.
Vida sedentària
El HIIT és un entrenament d’alta intensitat. No es pot passar d’un dia per l’altre d’una vida sedentària a un entrenament d’aquestes característiques. Com que ja hem explicat (i està demostrat per diversos estudis) que passar de zero a cent provoca dolor en les articulacions i els músculs, fer exercicis explosius de cop, augmenta molt el risc de patir lesions greus.
Cal destacar, també, que una persona sense una base física no aguantarà els entrenaments HIIT, per la qual cosa es desmotivarà abans d’assolir els objectius plantejats. Si no practiques esport i t’interessa la modalitat HIIT, és important que abans facis entrenaments de baixa càrrega i intensitat per preparar i acostumar el cos, i després ja el posis a prova amb el HIIT. Mai de cop i volta, perquè pots fer-te molt de mal.
Obesitat mòrbida
Per a una persona amb sobrepès o obesitat, el HIIT no és una bona opció, ja que el seu cos no suportarà l’exigència que requereix aquesta mena d’entrenament. A més de provocar desmotivació, la pràctica pot lesionar greument una persona amb sobrepès. No només pots afectar els músculs i tendons, sinó que pot afectar també a l’aparell respiratori i cardiovascular, amb resultats crítics.
És important que abans de practicar HIIT, les persones obeses o amb sobrepès greu, s’iniciïn a altres pràctiques menys exigents.
Malalties cardíaques, enemigues del HIIT
Estem parlant d’entrenaments d’alta intensitat. Això implica que l’esforç que requereix és molt elevat. Així doncs, és evident que no és una pràctica gens recomanada per a persones que pateixen problemes cardiovasculars o d’hipertensió arterial. Practicar exercicis d’alta intensitat com el HIIT incrementa la pressió sanguínia, i això afecta molt les persones amb aquestes patologies.
Recomanacions a l’hora de practicar HIIT
A més dels casos anteriors, cal destacar que, tot i que no pateixis cap de les patologies esmentades, tampoc és recomanable practicar HIIT cada dia. Fer-ho seria com exercitar el mateix múscul dia rere dia. Això portaria a una sobrecàrrega, que augmentaria el risc de patir lesions. Si els teixits no es recuperen, poden generar problemes en les articulacions i tendons. Doncs el mateix passa si practiquem HIIT de manera diària.
Finalment, és molt aconsellable consultar amb un professional de la salut, com un metge o un fisioterapeuta, abans d’iniciar-se al HIIT, per saber si el nostre organisme ho aguantarà. A més, és convenient tenir la figura d’un entrenador/a personal al nostre costat perquè segueixi el nostre pas pel HIIT.
Què en penses?