D’un temps ençà, el mercat d’alimentació saludable és ple de superfoods, una sèrie de productes que, si hem de fer cas de les etiquetes, tenen tota mena de propietats saludables. Però, què són? Són tan super com ens volen fer creure?
Els que se sol anomenar superfoods o superaliments són aliments o productes d’origen vegetal –amb l’excepció dels productes apícoles– que destaquen perquè tenen una alta densitat nutricional o una quantitat important d’algun nutrient, ja siguin proteïnes, àcids grassos essencials, vitamines, minerals, fibra o altres substàncies beneficioses per a la salut, com els fitoquímics. Tot això pot incrementar l’energia, millorar la tolerància a l’estrès, incrementar el sistema immunològic o ajudar als processos de desintoxicació de l’organisme.
Trobem aquests productes en tota mena de presentacions i formats –en pols, càpsules o píndoles, normalment– que fan que la ingesta sigui molt més pràctica, però també poden ser aliments, com la col kale o el bròquil, o espècies, com la cúrcuma.
El terme ‘superaliment’ és poc concret, però pot ser interessant i útil sempre que tinguem presents una sèrie de qüestions prèvies i que tinguem clar quan ens volen prendre el número i quan es tracta d’un producte interessant per a la salut. Dit d’una altra manera: comprar un producte només perquè està etiquetat com a superaliment no és una bona idea. El millor és informar-se sobre les seves propietats, el procés de fabricació i veure si s’ajusta realment a les nostres necessitats i la nostra butxaca.
Coses a tenir en compte abans de consumir-los
– No comencem la casa per la teulada: cap superaliment no pot substituir una dieta saludable i equilibrada, ni tampoc compensar els excessos d’una mala dieta. Serà, per tant, un complement magnífic, però sempre en el context d’uns hàbits de vida saludables.
– No substitueixen cap àpat: quan obtenim els nutrients dels aliments, ens omplen i ens sacien. Si substitueixes aliments per superfoods, corres el risc de tenir atacs de gana incontrolables, a banda, es clar, que no tindràs una dieta equilibrada. Altra cosa són els productes amb superfoods i altres ingredients dissenyats específicament per substituir un àpat, com per exemple un musli amb superaliments.
– Fem servir el sentit comú: de vegades comprem un producte perquè conté una quantitat brutal d’algun nutrient, però no pensem que la dosi que prenem –de vegades una cullerada, o dues– ens en proporciona una quantitat insignificant i totalment irrellevant des del punt de vista metabòlic, per no parlar de la relació desorbitada preu/kg d’alguns productes.
– No són medicaments: no serveixen per tractar cap malaltia, tot i que alguns puguin ser útils per pal·liar els efectes secundaris perjudicials de determinats tractaments. Si t’interessen per aquesta raó, posa’t en mans d’un bon metge especialista en medicina integrativa o un nutricionista que coneguin bé el tema.
– De bona qualitat: la qualitat de la matèria primera i un procés d’elaboració que en mantingui les propietats intactes són fonamentals. Han de ser ecològics i mai sintètics, sempre naturals.
– Pren-los bé: s’han de prendre amb regularitat, en petites quantitats i mesclades amb els aliments.
– Escolta el teu cos: si notes que un superaliment et va bé, no deixis de prendre’l. I a l’inrevés, si creus que et fa mal, deixa de prendre’l encara que et diguin que és el millor del món.
Adam Martín, periodista i Màster en nutrició i salut per la UOC
Què en penses?