Quins tipus de superfoods hi ha i què fan?
Com deia en l’anterior article, n’hi ha una pila. Alguns poden ser útils per reduir l’estrès (adaptògens com el ginseng asiàtic, la rhodiola o l´ashwagandha), per eliminar del cos metalls pesants i contaminació ambiental en general (algues, clorofil·la), per acabar d’arrodonir el perfil nutricional de la dieta, millorar el sistema immune, el rendiment esportiu o aportar energia.
1. Superaliments verd: aporten sobretot clorofil·la i fitoquímics. Ens netegen i milloren processos a l’organisme que aporten energia. Són els brots frescos i germinats, vegetals de fulla verda, bròquil i aliments com el germinat de blat, i les microalgues espirulina i clorel·la. Si els compreu en pols, una manera còmoda d’obtenir aquests nutrients més concentrats, no us excediu amb la quantitat pel risc de patir alteracions estomacals lleus, com diarrees. S’ha de començar amb poca quantitat per permetre que el cos s’acostumi.
2. Algues: tenen una enorme quantitat de minerals i oligoelements i poder ajudar a eliminar tòxics i metalls pesants de l’organisme gràcies a la fibra i a substàncies com l’àcid algínic o l’àcid glutàmic. Només s’ha de prendre l’equivalent d’una cullerada sopera al dia, perquè algunes algues contenen quantitats desorbitades de iode.
3. Herbes i espècies: tenen tot tipus de propietats; la cúrcuma –sobretot quan es combina amb pebre fresc acabat de moldre- és un potent antioxidant, el te matcha és antioxidant, el reishi és energitzant, l’àloe cicatritza i ajuda a regenerar les parets intestinals, etc.
4. Fruits i llavors: contenen, sobretot, grans quantitats d’antioxidants i greixos de bona qualitat. Són el camu-camu, el cacau cru, l’açaí, els gerds, les móres, la magrana, les baies de Goji, els nabius, el coco, la maca, el baobab o les llavors de lli, cànem, o xia.
5. D’origen apícola: pol·len, gelea reial, pròpolis. Tenen propietats antisèptiques, antiïnflamatòries, milloren el sistema immune i són energitzants.
En conclusió: si apostem per marques de qualitat i fem servir el sentit comú, poden ser un aliat excel·lent per millorar la salut, però sempre dins del context d’una dieta global saludable basada en aliments.
Adam Martín, periodista i Màster en nutrició i salut per la UOC
Què en penses?