Què en penses si et diem que practicar exercici físic enforteix les capacitats cerebrals i millora el benestar emocional?
Sabem que practicar esport amb freqüència té grans beneficis per al nostre cos i permet gaudir d’una bona salut i prevenir l’aparició de malalties. Però no són tant coneguts els avantatges que comporta pel bon funcionament del cervell i per l’estat anímic, per això nosaltres t’ho expliquem!
L’estat físic i mental van de la mà i si s’enforteix un, l’altre queda beneficiat. Quan fem esport, els músculs envien al cervell una proteïna anomenada IGF-1, que s’encarrega d’alliberar substàncies químiques, una d’elles és la BDNF (situada principalment a l’hipocamp i l’escorça cerebral), la qual actua com a factor de creixement i enforteix les connexions neuronals i en crea de noves. El BDNF és essencial durant la formació del Sistema Nerviós ja que fomenta la capacitat plàstica del cervell per a que s’adapti millor a les situacions i pugui modificar-se en funció de l’ambient. Quan fem esport els nivells de BDNF augmenten, i quanta més quantitat, major capacitat té el cervell per aprendre, ja que l’hipocamp es veu estimulat.
Per aquest motiu, després de fer exercici ens sentim millor i veiem les coses amb més claredat. A més a més, el BDNF allibera endorfines, associades al sentiment d’eufòria, felicitat, benestar i bon humor.
Cal que el nostre cervell rebi aquests imputs per mantenir els sentiments de felicitat i satisfacció, per això t’aconsellem que portis un estil de vida saludable i que la pràctica esportiva sigui constant i formi part de la rutina diària, ja que sinó els beneficis disminuiran.
Un altre aspecte relacionat amb la pràctica esportiva és la generació de reserva cognitiva, que actua com a bateria i s’activa en aquells casos en que és necessari, com l’aparició d’una malaltia. Així doncs, moure’ns ens permetrà en un futur, reduir la probabilitat de patir malalties neurodegeneratives, de caure en una depressió i de tenir ansietat.
Com hem comentat, tots els canvis que es produeixen al cervell, tenen un efecte directe en l’activitat cognitiva però també en l’emocional. Per aquest motiu, la participació dels infants en la realització d’un esport o en la pràctica d’exercici físic, pot ajudar a tenir una autoestima més sòlida, una auto-imatge positiva i una millor qualitat de vida. I pot ajudar a reduir les conductes auto-destructives i antisocials en la població jove. Estudis afirmen que aquells infants que van estar 6 mesos practicant un esport, van reduir les conductes agressives, presentaven menor ansietat i majors habilitats socials.
A nivell escolar, aquells infants que realitzen exercici físic, mostren un major rendiment acadèmic, major concentració i millor comportament que incideix sobre els processos d’aprenentatge.
En aquests últims anys el Doctor Charles Hillman de la Universitat de Illinois, ha estat estudiant la relació d’un millor rendiment de la lectura i la comprensió lectora amb els nens que estan més en forma. Els estudis mostren diferències en les funcions cerebrals dels nens amb major capacitat física, però encara no s’ha demostrat una relació de causalitat ja que podrien haver-hi altres variables en joc.
Si vols saber més sobre el tema, pots consultar l’estudi “El impacto de la actividad física y el deporte sobre la salud, la cognición, la socialización y el rendimiento académico“ de Stefano Vinaccia i Gustavo Ramon o el reportatge “Deporte para un cerebro más sano” creat pel programa Redes.
I ara que saps tots els beneficis que comporta practicar exercici físic, t’animes a moure el cos per tenir una major salut cognitiva? Nosaltres t’animem a que vinguis a fer una classe de body combat o de zumba, t’assegurem suar, passar-t’ho bé i sortir una mica més animat!
Què en penses?