Les amanides són el plat estrella quan pugen les temperatures. Refrescants, plenes de color i sabor, ens aporten, a més, un munt de beneficis
A l’hora de fer amanides podem trobar milers de receptes i, si no, sempre es pot fer volar la imaginació i improvisar. Són ideals per fer-les servir com a plat únic: apetitós, saludable, complet i còmode de preparar. D’aquesta manera ens les podrem emportar per fer pícnics o per deixar a punt abans d’anar a la platja.
Les amanides, per tal que siguin un plat complet, és important que incloguin ingredients dels tres grups d’aliments: fècules (pasta, arròs, patata… ens aporten la “benzina”, l’energia), proteïnes (necessàries per mantenir l’estructura corporal, com la tonyina, l’ou, el formatge, el pollastre…) i verdures i hortalisses (riques en vitamines, minerals i fibra). A més, les podem completar amb fruita, fruits secs, llavors… El més important és que tingui color i varietat.
T’oferim a continuació 4 receptes d’amanides a les quals no et podràs resistir durant aquesta època de l’any:
Amanida de llenties
La recepta: combinem llenties bullides amb uns encenalls de pernil del país, fulls d’enciam tallat en juliana, trossets de tomaquet i ceba tendra tallada molt petita. Podem amanir aquest plat amb una vinagreta feta a base d’oli d’oliva, vinagre de Mòdena i una mica de mostassa.
Què ens aporta: les llenties són una font important de proteïna vegetal i, amb el complement del pernil, ens aporten els aminoàcids que necessitem amb un aportament mínim de greix. A més, són riques en ferro, cosa que les fa ideals perquè les prenguin els nens, les dones en edat fèrtil i la gent gran.
Esqueixada de bacallà
La recepta: per preparar aquesta amanida només cal que tallem petit el bacallà (que ha de comprar-se especial per esqueixar, que ja ve dessalat), i barrejar-lo amb mongeta seca bullida, ceba i tomàquet madur tallats a daus. Per acabar, ho reguem amb un raig d’oli d’oliva verge.
Què ens aporta: és una font important de proteïnes. Les mongetes seques aporten proteïnes vegetals, a més d’energia en forma d’hidrats de carboni d’absorció lenta, i el bacallà és molt ric en proteïnes animals amb molt poc greix. A més, es tracta d’un peix que ens proporciona calci, magnesi i fòsfor. Molt adequada en edat de creixement i per a persones grans.
Espirals multivegetals amb pollastre
La recepta: primer cuinem el pit de pollastre a la planxa mentre es bull la pasta Multivegetals Nature de Pastas Gallo amb aigua abundant i l’escorrem. Tallem el pollastre a tires, els tomàquets xerri i l’alvocat. Afegim finalment unes fulles fresques d’espinacs i ho amanim amb un raig d’oli.
Què ens aporta: la pasta Gallo Multivegetals Nature preparada amb espirulina, cúrcuma i remolatxa és un aliment ric en hidrats de carboni complexos. Els seus ingredients aporten ferro i ajuden a disminuir el cansament i la fatiga. A més, el pollastre aporta proteïnes, l’alvocat és una font important de greixos omega 3 cardiosaudables. Incorporar-lo a la dieta ens aporta molts avantatges, des del punt de vista saludable, per a tota la família. Finalment, els tomàquets xerri són una font important de vitamines i són antioxidants. El conjunt resultant és una delícia!
Amanida de ruca i pera
La recepta: la base de l’amanida és la ruca. Hi afegim pera d’alguna varietat sucosa que haurem pelat, tret el cor i tallat a tires amples, i encenalls de formatge parmesà. Ho amanim amb una vinagreta d’oli d’oliva verge, vinagre o suc de llimona i una mica de mel o melmelada de gerds. Hi incorporem crostonets de pa torrat just abans de servir, per evitar que es remullin.
Què ens aporta: amanida completa apta per a dietes més light. La base és la ruca i la pera, riques en aigua, vitamines i minerals i poc calòriques. El parmesà és un formatge bastant greixós, però molt ric en calci, fòsfor i proteïnes. Si moderem té molts avantatges. Els daus de pa serien la font d’hidrats de carboni complexos.
Afegeix un toc sa i original a la teva amanida
Pren nota d’aquestes dues salses per complementar la teva amanida amb un toc exquisit:
Salsa de iogurt: es barregen dos iogurts, el suc de mitja llimona, una mica de sucre, pebre i un polsim d’anet. És una salsa ideal per a tot tipus d’amanides, especialment amb fruita fresca, fruits secs o formatge.
Vinagreta de taronja: amb 1 dl de suc de taronja, 1 cullerada de vinagre de poma, 1 dl d’oli de nous i 1/2 dl de girasol, sal i pebre blanc. Va bé amb qualsevol amanida, sobretot les que tenen peix, marisc o una mica de fruita fresca.
Si vols aprendre a fer més salses i vinagretes saludables, et recomanem aquest article amb 4 receptes casolanes per afegir a les teves amanides. Bon profit!
Què en penses?