Responem a les preguntes més freqüents sobre nutrició que reben les nostres nutricionistes per part dels socis/es del DiR
Entre els remeis i creences heretats de generació en generació i algunes webs que ofereixen consells de dubtosa credibilitat, moltes persones han donat per fet algunes afirmacions relacionades amb el món de la nutrició pel simple fet de repetir-se una i altra vegada, quan realment no compten amb la confirmació de cap estudi científic.
Aquest cop hem recopilat els dubtes i preguntes més freqüents que reben les nutricionistes del DiR per part dels nostres socis i sòcies per desmitificar o explicar amb detall cadascuna d’elles, intentant aportar en cada cas informació contrastada per estudis científics o bé dades pràctiques. Coneix ara totes les respostes!
-
Les galetes integrals són saludables?
Si comparem les galetes etiquetades com “integrals” amb aquelles que no ho especifiquen, veiem que els valors de sucres, greixos i calories són molt similars:
Valor per cada 100 g. |
MARIA FONTANEDA | FLORA FIBRA | GULLÓN DIGESTIVE AVENA CHOCO | DIET GALLETAS INTEGRALES |
CALORIES |
440 |
432 | 476 |
438 |
GREIXOS |
10,5% |
19% | 21% |
12,6% |
SUCRES | 24% | 11,5% | 22% |
21% |
FIBRA | 2,1% | 5% | 6,5% |
7,5% |
Per tant, a la pregunta de “si les galetes integrals són saludables” preferim contestar que hi ha altres aliments i productes menys processats que aporten menys quantitat de sucres o greixos i més quantitat de fibra. Alguns exemples serien el pa integral amb talls de gall dindi o alguna peça de fruita.
-
Beure aigua mentre menges engreixa?
Per moltes teories o mites que corrin sobre l’aigua, és l’única beguda amb cero calories que no aporta un increment calòric si la bevem abans, durant o després de cada àpat. En tot cas seria al revés, perquè segons l’estudi de l’American Chemical Society de Boston, les persones que beuen dos gots d’aigua abans d’un àpat, poden arribar a consumir entre 75 i 90 calories menys degut al seu efecte saciant.
-
Prendre aigua amb llimona al matí en dejú ajuda a cremar greixos?
Aquest és un mite molt estès en nombroses pàgines web però que no compta amb cap estudi científic que ho confirmi. Per tant no està demostrat que prendre un got d’aigua amb llimona espremuda després d’aixecar-se ajudi a cremar greix, però sí que hidratarà teu cos gràcies a la quantitat d’aigua que estàs bevent, ja sigui amb o sense llimona.
-
El consum de soja és perjudicial?
La soja és una font de proteïnes vegetals molt recomanada, ja que conté els 9 aminoàcids essencials, sempre i quan es consumeixi en la seva forma natural (directament de les faves o productes elaborats amb aquestes com el tofu, tempeh o miso), ja que no contenen sucres afegits o altes dosis de sal com en el cas d’algunes salses de soja. A més, alguns estudis realitzats durant les últimes dècades han confirmat que no representa un risc de desenvolupar càncer de mama, que pot baixar els nivells de colesterol i pal·liar alguns efectes de la menopausa.
-
Quan surto a prendre alguna cosa amb amics, què puc beure que sigui “saludable” i no sigui aigua?
En aquests casos l’important és tenir moderació amb les begudes alcohòliques, perquè disparen el consum calòric (una canyeta no farà pas mal, però si la segueixen dos o tres més, deixa de ser un consum moderat). En tot cas, et recomanem aquesta llista de begudes no alcohòliques:
Valor per cada 100g |
Caloríes | Greixos | Sucres |
Orxata Chufi |
80 | 2,8% | 10% |
Llimonada Trina 0% |
3 | 0,0% | 0,1% |
Suc natural de taronja |
43 | 0,1% | 9,2% |
Té verd | 1 | 0,0% |
0,0% |
Aquarius | 26 | 0,0% |
6,3% |
Aigua de coco | 19 | 0,1% |
4,4% |
Si ets fidel seguidor de l’orxata durant l’estiu, millor si consumeixes aquella que tingui menys sucres afegits (hi ha marques que contenen tan sols un 3% de sucre). Pel que fa a sucs naturals, assegura’t que són 100% naturals, perquè al supermercat són fàcilment confusibles amb els “refrescos de fruites” que contenen un percentatge molt baix de fruita i grans dosis de sucre.
-
El sucre bru o la mel són més saludables que el sucre blanc?
La mel, al ser un aliment que s’obté de manera natural, es creu que és més saludable que el sucre refinat, però en realitat està formada pel mateix tipus de sucres que qualsevol altre. També és cert que la mel conté vitamines, minerals o proteïnes, però en el seu conjunt arriben tan sols a l’1%, per la qual cosa no és molt rellevant. El mateix succeeix amb el sucre bru, és un “sucre lliure” i no hi ha diferències significatives a nivell nutricional amb la mel o el sucre blanc.
-
Quants ous es poden menjar a la setmana?
Tradicionalment s’ha aconsellat limitar el consum d’ous a 2 o 3 a la setmana perquè es creia que podien incrementar els nivells de colesterol en el nostre organisme, però diferents estudis al llarg dels últims 15 anys desmenteixen totalment aquest mite associat als ous. És més, es recomana el consum de 2 ous al dia a persones amb desnutrició o risc de patir-la; a persones amb malalties neurodegeneratives -com l’Alzheimer i la demència senil-; i també en etapes de creixement, durant l’embaràs i esportistes que necessiten ingerir proteïna d’alt valor biològic per afavorir el metabolisme energètic.
-
Hauré d’estar tota la vida fent dieta?
La qüestió no és fer dieta, sinó mantenir uns hàbits de consum saludables. Existeixen també alternatives apetitoses, ràpides i saludables que et poden satisfer tant quan cuines a casa teva com quan vas a sopar a un restaurant, de la mateixa manera existeixen mètodes per compensar algun excés. Les nostres nutricionistes no recomanen recórrer a dietes restrictives i que no s’adaptin als teus gustos, sinó més aviat al contrari. Consulta aquí com pot ajudar-te una nutricionista.
Fins aquí totes les respostes a les preguntes més freqüents sobre nutrició. Encara tens algun dubte per resoldre? Pots deixar el teu comentari en aquest post o bé consultar-la directament a les nostres nutricionistes, recorda que el primer assessorament és gratuït i que pots sol·licitar cita clicant aquí.
Què en penses?