Peix blau amb efectes altament beneficiosos, sobretot com a font d’àcids grassos omega 3 de necessària introducció en la dieta.
- Ajuden a mantenir els nivells de triglicèrids en sang més baixos, impedint així la formació de plaques d’ateroma en les arteries, evitant l’arteriosclerosi i en conseqüència les alteracions de la tensió arterial.
- També és molt important el seu efecte beneficiós contra l’excés de colesterol.
- En els nens els àcids grassos omega 3 son indispensables pel desenvolupament del cervell.
- La tonyina és un aliment molt popular entre els esportistes ja que aporta un bon contingut en proteïnes i un contingut elevat en minerals antioxidants i els àcids grassos comentats. Mentre el contingut en hidrats de carboni és inexistent.
Formats de la tonyina en conserva
- Tonyina al natural: contenen com a líquid conservant una solució d’aigua i sal.
- Tonyina al oli: generalment oli d’oliva, però també el podem trobar conservat en altres olis vegetals com el de gira-sol o soja. Les conserves en oli contenen fins a vuit vegades més greixos que el conservat al natural.
- Tonyina en escabetx: conté vinagre i especies.
Per a dietes de control de pes és preferible utilitzar tonyina fresca abans que en conserva perquè l’oli de la llauna augmenta el contingut en greixos i calòric de la menjada.
Els productes enllaunats no estan recomanats per a persones amb tensió arterial elevada, ja que contenen alts nivells de sodi.
Si el pes és correcte es pot utilitzar perfectament la tonyina conservada en oli, escorrent l’excés d’oli o utilitzant-lo com a condiment de l’amanida. Però no utilitzar l’oli de la lluna i tornar a condimentar el plat amb més oli.
Preparacions de la tonyina fresca
Tonyina crua és altament utilitzada en la cultura japonesa, i actualment està augmentant el seu consum en forma de sushi.
La podem cuinar de moltes maneres.
- A la planxa: marcant la peça amb una planxa ben calenta acompanyant-la d’espècies o herbes aromàtiques .
- Al forn o al microones: acompanyat d’un llit de verdures o cuinat a la papillota. Al microones la cocció serà de 5 a 7 minuts.
- Macerada : submergint la tonyina en una preparació líquida per fer el peix més tendre o extreure les parts dissoltes. El tàrtar de tonyina n’és un exemple.
- Amb salsa: infinitat d’opcions.
Per: Anna Grau. Nutricionista de Up&Down DiR
Què en penses?